AKUT MYOKARD ENFARKTÜSÜ (KALP KRİZİ)

Akut miyokard infarktüsü kalp krizinin tıbbi adıdır. Kalp krizi bir veya daha fazla koroner arterin tıkanması sonucunda gerçekleşen, hayatı tehdit eden bir durumdur ve doku hasarına neden olur.
Kalpte bulunan 3 ana koroner arter ve bunlardan çıkan arter dalları aracılığıyla, besin ve oksijen taşıyan kan kalp kası dokularına iletilir. Bu damarlarda kan akışı aniden kesildiğinde o bölgedeki beslenemeyen kalp dokuları ölür. Büyük bir damarın aniden tıkanması sonucu büyük bir alan etkilendiğinde kalp krizi meydana gelir.
Çoğu kalp krizi birkaç saat boyunca gerçekleşir. Bu nedenle bir kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız hemen yardım isteyin, yanınızda ilacınız varsa alın ve öksürün. Kalp krizinin nadiren hiçbir belirti göstermediği vakalar olabilir ancak genellikle göğüs ağrısı, göğüste baskı, nefeste kesilme şeklinde kendini hissettirir. Bazı hastalarda baş dönmesi, bulantı ve kusma, baygınlık görülebilir.
Şiddetli bir kalp krizi geçirmenin acısı, kalbi çevreleyip ve sıkıştıran dev bir yumruğa benzetilmiştir. Semptomlar hafifse, mide rahatsızlığı ile karıştırılabilir. Ağrı sabit veya kesintili olabilir. Ayrıca, kadınlar erkeklere göre semptomları daha az hissedebilirler. Şiddetli göğüs ağrısı yerine göğüste dolgunluk hissi, nefes darlığı, kollarda, boyun ve çenede ağrı, baş dönmesi veya bayılma, sırtta basınç veya aşırı yorgunluk hissedebilirler.