Sağlıklı Bir Yaşam İçin 5 Adım
Günümüzde neredeyse artık hepimiz sağlıklı bir yaşam tarzının temellerini biliyoruz. Sağlıklı beslen, egzersiz yap, düzenli ve yeterli uyu, vücudunu kimyasal katkılardan koru, sigara, alkol ve stresten uzak dur. Tüm bunlar pek çok kişinin bir çırpıda sayabileceği ama daha azının pratikte uygulayabildiği eylemler.
Hatta bazı sağlıksız davranışlar, tamamen oturmuş alışkanlıklar haline geldiğinden, terk etmek daha zor olabiliyor. Günlük hayatın temposu içinde çoğu kez bunları düşünmeye fırsat kalmayabiliyor. Ancak ufak bir çaba göstererek, alışkanlık haline getirdiğimiz ve sağlımızı olumsuz etkileyen bu davranışlardan kurtulmamız mümkün. Peki nasıl ?
Kendinizi Tanıyın
Evet başta şaşırtıcı gelebilir ama öncelikle kendinizi tanımalısınız. Her birey kendine özgüdür. Annenize, babanıza, kardeşlerinize benzeyebilirsiniz ancak kimseyle tamamen aynı değilsiniz. Başkası için doğru olan bir şey size uygun olmayabilir.
Neler yiyeceğiniz, nasıl bir egzersiz programı uygulayacağınız, stresle nasıl baş edeceğiniz tamamen size özeldir. Kendinize uygun, sevebileceğiniz aktiviteleri içeren bir egzersiz programı oluşturmak, sevdiğiniz yiyeceklerle oluşturacağınız dengeli bir beslenme planı, sizi rahatlatacak hobiler edinmek sağlıklı bir yaşam şeklini benimsemenize yardımcı olur.
Ayrıca, ailenizin sağlık geçmişini öğrenip, genetik yatkınlıklarınızla ilgili fikir sahibi olabilir, risk faktörlerinize karşı önlem alabilirsiniz.
Bilinçli Olun, Sorgulayın ve Doğru Kaynakları Arayın
Her okuduğunuz ya da her izlediğiniz doğru olmayabilir. Televizyonda ya da sosyal medya da görüp okuduğunuz her şeyi olduğu gibi kabullenmek yerine mutlaka başka kaynaklardan da araştırın. Kendiniz için uygun olup olmadığını değerlendirin.
Hareketsiz bir yaşamı olan bir kişinin “ Günde 10 km yürümek kalp hastalığını önlüyor” gibi bir haber okuyup, birden 10 km yürümeye çalışması, vücudunda ciddi hasara yol açabileceği gibi, hevesini de kıracaktır.
Mucize gıda, şu vitamin mucize etkiler yaratıyor gibi haberler karşısında daha dikkatli olun. Kendi başınıza takviye almak yerine, mutlaka bir doktora danışın. Vitamin ya da minerallerin vücudunuzda gerçekten eksik olup olmadığı ve neye ihtiyacınız olduğu ile ilgili bilgi sahibi olun.
Yakınlarınızdan destek alın
Sağlıklı yaşam sürecinize, birlikte çokça vakit geçirdiğiniz bir yakınınızı ya da arkadaşınızı dahil etmek, motivasyonunuzu arttırabilir ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarınızın kalıcı olmasını sağlayabilir.
Etiket Okuma Alışkanlığı Edinin
Vücudunuzla temas edecek şeylerin içeriğini bilmek önemlidir. Ambalajlı ürünleri alırken etiket okuma alışkanlığı edinmek, gıda seçimlerinizi daha sağlıklı yapmanızı sağlayacaktır. Alacağınız ürünün içindeki tuz miktarını , glikoz ya da mısır şurubu kullanılıp kullanılmadığını, gıda katkı maddelerini bu etiketlerden görebilir ve daha bilinçli seçimler yapabilirsiniz.
Ölçülü Olun
Ölçülü olmak çoğu zaman zorlayıcı olabilir. Neyin “çok fazla” ve neyin “yeterli değil” kategorisinde olduğunu bulmak ve bunlar arasındaki doğru dengeyi sağlamak önemlidir.
Yapacağınız şeylerde abartıdan kaçınmalısınız. Belirli bir maddeye ya da faaliyete bağımlı olmadığınızdan emin olmalısınız.
Bağımlılık sadece sigara ya da alkol için geçerli bir kavram değildir. Televizyon izlemeye, sosyal medyaya, şekere, belirli bir besine ve hatta egzersize bile bağımlı olabilirsiniz.
Elbette, genel sağlığınız ve iyiliğiniz için, yaşamınızı değerli kılan herhangi bir zevkinizden tamamıyla vazgeçmeden bir denge kurmak en iyisi olacaktır.
Unutmayın, daha sağlıklı olmak için atacağınız her adımı, alışkanlık haline getirmeniz, yaptığınız olumlu değişikliklerin kalıcı olmasını sağlayacaktır.
O halde bugün başlamak için güzel bir gün!