Kalp Ameliyatı Sonrası Erken Taburculuk
Hastalar açık kalp ameliyatından 3 gün sonra komplikasyon riski artmadan taburcu edilebilir
Son yıllarda kalp cerrahisinde, ameliyat sonrası uzun süre hastanede kalmanın artık gerekli olmadığı ve hastaların, açık kalp ameliyatından sadece birkaç gün sonra eve güvenle gidebilecekleri benimsenmeye başlanmıştır.
Aslında bu yaklaşımın temeli, Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) olarak adlandırılan bir programa dayanır. ERAS, büyük cerrahi operasyon geçiren hastalar için, daha hızlı iyileşme sağlamak üzere tasarlanmış ve genel bakım kalitesinde sürdürülebilir bir gelişim sunmayı hedefleyen, multidisipliner bir tedavi yaklaşımıdır.
ERAS, ilk kez 1990’larda Danimarka’da popüler hale geldi ve günümüze kadar geçen sürede daha da artarak kabul gördü.
Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, ERAS programları birçok cerrahi uzmanlığa dahil edilmiştir. Araştırmalar, bu yaklaşımın benimsendiği cerrahi alanlarda, hastanede kalış sürelerinin % 30 ila% 50 arasında azaldığını, hastaneye yeniden başvuru oranlarının da azaldığını göstermiştir.
Son dönemde, kalp cerrahisi de ERAS programına dahil oldu ve Mayıs 2019’da kardiyak cerrahide ERAS protokolleri ile ilgili bir kılavuz yayınlandı. Bu kılavuz, ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve ameliyat sonrası süreçleri içine alan 22 standart protokol önermektedir. Bu öneriler, kanıt düzeyine göre derecelendirilmiştir.
Yüksek performanslı kardiyak cerrahi uygulanan merkezlerin verileri incelendiğinde, önlenebilir birtakım komplikasyonların ameliyathane dışında meydana geldiği görülür. Ameliyat öncesi ve sonrası, kanıta dayalı ve standartlaştırılmış uygulamaların önemi bu noktada öne çıkmaktadır. Bu tedavi ve bakım uygulamaları, yalnızca hızlı iyileşmeyi değil, aynı zamanda hasta odaklı tedavi yaklaşımını hedefler.
Kalp ameliyatı süreci, ameliyat öncesinden sonrasına, hasta ve hasta yakınlarının aktif katılımını içerir.
Ameliyat öncesinde hasta hikayesinin alınarak hastanın profilinin oluşturulması, hastanın ameliyatla ve komplikasyonlarıyla ilgili yeterli düzeyde bilgilendirilmesi, ameliyat sonrası iyileşme sürecinde hastanın aktif katılımı ve aile desteği, cerrahi süreçte fiziksel ve ruhsal stresi azaltarak, süreci olumlu etkiler.
İçinde bulunduğumuz dönemde, kalp cerrahisi sonrası iyileşme beklentileri yeniden şekilleniyor. Artık, uzun ve zorlu süreçler yerine, psikolojik ve fiziksel olarak daha hızlı ve kaliteli bir iyileşme süreci hedefleniyor.
Hastaların, açık kalp ameliyatı sonrası, hastanede kalış sürelerinin kısa olması, yeniden hastaneye başvuru oranını ya da komplikasyon gelişme riskini arttırmaz. Bu alanda yapılan çalışmaları incelendiğimizde ve kendi hastalarımızla olan tecrübelerimizi değerlendirdiğimizde, ameliyat sonrası erken taburculuğun herhangi bir zararlı etkisinin olmadığını görüyoruz. Hasta, tıbbi olarak hazır olduğunda taburcu olmaktan endişe etmemelidir.