Ameliyat Öncesi Doktorunuza Sorabileceğiniz 10 Soru
Ameliyat olma fikriyle yüzleşmek, herkes için zor bir süreçtir. Özellikle büyük bir ameliyat söz konusuysa, bu durum, hastada ve ailesinde daha büyük bir stres yaratabilir. Cerrahi bir operasyon öncesi hasta ve hasta yakınları, cerrah ile görüşüp, ameliyat ve komplikasyon riskleri ile ilgili bilgi almak isterler. Bu stresli süreçte, ne soracağınızı bilemeyip, kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz.
Böyle bir durumda, size rehber olması amacıyla, sorabileceğiniz bazı soruları ve cevaplarını sizin için hazırladık.
1. İkinci bir görüş alabilir miyiz?
Bu soru, hastalar tarafından genellikle sorulmaya çekinilen bir sorudur. Ameliyatı yapacak olan doktorun kötü bir tepki verebileceğinden endişe edilir. Hasta, içinde bulunduğu durum ile ilgili ikinci bir görüş almak isteyebileceği gibi, ameliyatını gerçekleştirecek cerrahı seçmek için birkaç görüşme yapmak isteyebilir. Ameliyatı yapacak doktoru seçmek hastanın en doğal hakkıdır.
Doktor ve hasta arasındaki ilişki oldukça önemlidir. Hastanın doktoruna güvenmesi tedavinin etkinliğinde önemli rol oynar.
2. Ameliyat dışındaki seçenekler nelerdir ?
Günümüzde, klasik açık cerrahi ile yapılan çoğu işlemin, daha az girişim gerektiren alternatifleri bulunabiliyor. Hangi işlemin sizin için daha faydalı olacağını doktorunuzla konuşarak öğrenebilirsiniz. Basit bir şekilde açıklamak gerekirse, hastaya yapılacak herhangi bir cerrahi girişimde aslında matematiksel bir hesaplama yaparız.
Hasta bu işlemden ne kadar fayda görür ?
İşlem ne kadar riskli ?
İşlem yapılmazsa ne olur ?
Bu soruların cevaplarını, hastanın tıbbi durumunu inceleyerek verdiğimizde, hasta için işlemin faydası, risklerinden fazla ise, cerrahi girişimi öneriyoruz. Doktorun görevi tüm tedavi seçeneklerini ve riskleri hastaya anlayabileceği bir dille anlatmak ve kararı hastaya bırakmaktır. Son karar daima hastaya aittir.
3. Ameliyat olmazsam ne olur ?
Hastalarda, çoğunlukla korkuya bağlı olarak, ameliyattan kaçınmak ya da mümkün olduğunca geciktirmek gibi bir eğilim olabilir. Özellikle hasta, çok ciddi semptomlar yaşamıyorsa, durumunun o kadar da kötü olmadığını düşünebilir.
Ancak kalp kapağının bozulması, varis nedeniyle yapısı bozulmuş ve genişlemiş bir damar, oluşan bir anevrizma gibi mekanik problemler, ilaçla geri döndürülemez. Tek tedavileri, cerrahi bir girişim ile müdahale edilmesidir.
Önerilen girişimden vazgeçmek, tedaviyi reddetmek anlamını taşır. Tedavinizi ertelemek ise, mevcut problemin ilerlemesine ve bazı durumlarda tedavi şansınızı kaybetmenize neden olabilir.
4. Nasıl bir İşlem uygulanacak?
Size nasıl bir işlem uygulanacağını öğrenmek isteyebilirsiniz. Çoğu hasta, internetten araştırmalar yaparak bilgi alır. Ancak bunlar, genel bilgiler olduğundan bazen hasta için kafa karıştırıcı olabilir. Kendi durumunuz için en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.
5. Yapılacak İşlemin Risk ve Komplikasyonları Nelerdir?
Bu soru doktorunuza mutlaka sormanız gereken ve cevabını da ciddi ve dikkatli bir şekilde dinlemeniz gereken bir sorudur. Tıbbi bir girişimle ilgili olası her komplikasyonu tartışmak imkansızdır. Doktorunuz en yaygın komplikasyonlarla ilgili sizi bilgilendirir.
Yapılacak işlemin risk ve komplikasyonlarını konuşmak hastayı ve yakınlarını korkutup strese sokabilir. Çoğu cerrahi girişimde , girişim sırasında ya da sonrasında ölüm dahil çeşitli komplikasyonların gerçekleşme ihtimali bulunur. Bu riskler ile ilgili istatistiksel bir oran verilir.
Örneğin, ölüm riski milyonda bir olan bir operasyonda muhtemelen ölmeyeceksiniz ancak bu risk hakkında doktorunuz sizi bilgilendirmekle yükümlüdür. Çünkü bu riskin sizin başınıza % 100 gelmeyeceğinin garantisi verilemez.
6. Ameliyat ne kadar sürecek?
Cerrahi işlemin ne kadar süreceğini önceden sormanız, ameliyathaneden bilgi almak için ne kadar beklemeniz gerektiğiyle ilgili size bir fikir verebilir. Her ameliyatın tahmini bir süresi vardır ve size yaklaşık bir süre verilebilir.
Fakat şu unutulmamalıdır ki hasta ameliyathaneye alınır alınmaz direk ameliyat başlamaz, bazı hazırlık işlemleri yapılır. Gereksiz endişelere kapılmamak için, ameliyathanede hastanızla ilgilenen bir büyük bir ekip olduğunu ve bu kişilerin her gün aynı prosedürleri uyguladığını bilmenizde fayda var.
7. Ameliyat sırasında nasıl bilgi alırız ?
Cerrahi bir operasyon sırasında, hasta yakınlarının bilgi almak istemesi anlaşılabilir bir durumdur. Sağlık kurumunda bu iş için görevlendirilmiş biri varsa, o kişiyle iletişime geçerek bilgi alıp alamayacağınızı öğrenebilirsiniz. Doktorunuz ve ameliyat ekibinin birinci sorumluluğu hastanızla ilgilenmektir.
Bu nedenle, bilgi almak için doktorunuzu beklemek en doğrusu olacaktır. Her görevliden bilgi almaya çalışmak, yanlış bilgi almanıza ve daha çok endişelenmenize neden olabilir.
8. Kan kullanımı gerekecek mi, kanı aile üyelerinden mi alıyoruz ?
Ülkemizde, ameliyatı yapılacak hastaların ihtiyacı olan kan ürünleri Kızılay tarafından karşılanmaktadır. Genellikle hasta yakınları, ameliyat öncesinde hastaya kan vermek isteyebilir. Hastaların, 1. derece yakınlarından (anne, baba, kardeş, çocuk) kan alınması, oluşabilecek komplikasyonlar nedeniyle, tıbben tercih edilmez. Kızılay’a yapılacak kan bağışları bu açıdan önem taşır.
9. Bu ameliyatı hangi sıklıkta yapıyorsunuz ?
Bu soru da hastalar tarafından sorulmaya çekinilen sorulardan biridir. Cerrahi işlemlerde deneyimin önemi göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Bazı cerrahi işlemler diğerlerine, oranla daha nadir yapılıyor olabilir. Ya da doktorunuz belirli bir alanda uzmanlaşmış olabilir. Doktorunuzun, ilgili alanndaki deneyimine göre operasyonunuz için karar verebilirsiniz. Hatta bazen bazı özellikli cerrahi işlemler için doktorunuz sizi, daha deneyimli bir doktora yönlendirebilir.
10. Ameliyat sonrasında beni nasıl bir süreç bekliyor ?
Ameliyat sonrası sizi nelerin beklediğini öğrenmek, ruhen hazırlanmanıza yardımcı olur. Ameliyat sonrası ilk dönemde nasıl beslenmeniz ve nasıl hareket etmeniz gerektiği hastaneden çıkmadan önce doktor ve hemşireleriniz tarafından size anlatılır. Size verilen ilaçları düzenli kullanmanız ve doktorunuzun önerilerine uymanız durumunda süreci daha rahat atlatırsınız.
Büyük ameliyatların sonrasında bazı komplikasyonlar gelişebilir. Bir süre hastanede kalmanızın nedeni, bu gibi durumlar için gözetim altında olmanızın istenmesidir. Çoğunlukla hastalar eve gittiklerinde başlarına bir şey gelmesinden korkarlar. Doktorunuza ve ekibine rahatça ulaşıp ulaşamayacağınızı sormanızda bir sakınca yoktur. Tedavinizi gerçekleştiren sağlık ekibine ulaşabiliyor olmak sizi rahatlatacaktır.
Ameliyat Süreci ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
1 Comment
Sayın Hocam
2005 yılında Siyami Ersek Hastanesinde annem Zehra Alp e by pass yaptınız , elinize sağlık çok teşekkür ederiz ,annem 88 yaşında çok sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürüyor.
Hayat boyu mutluluklar ve sağlıklı günler dilerim.
Saygılarımla .