Yetersiz Uyku Erken Ölüm ve Kanser Riskini Arttırabilir
Pek çok kişi yeterli uyumamanın negatif etkilerini, hayatında tecrübe etmiştir. Ertesi gün yaşanan uyuşukluk, dikkat dağınıklığı, baş ağrısı, genel yorgunluk hali gibi etkiler uykusuzluğa bağlı yaşanabilen anlık etkilerdir. Ancak az uyumanın bir de, hemen hissedilmese de, uzun vadede ortaya çıkan etkileri bulunuyor.
Journal of the American Heart Association’da yeni yayınlanan bir çalışmada, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ya da inme öyküsü olan orta yaşlı kişilerde, gecede 6 saatten az uyumanın, kanser ve erken ölüm riskini arttırabileceği belirtildi.
Çalışmanın sonuçlarına göre, özellikle, altı saatten az uyuyan yüksek tansiyon veya diyabet hastaları, altı veya sekiz saat uyuyanlarla karşılaştırıldığında, kalp hastalığı ya da inmeye bağlı ölüm riski iki kat fazlaydı. Ayrıca, 30 yıl süren bu çalışmanın bulgularından bir diğeri ise altı saatten az uyuyan ve kalp hastalığı veya inme öyküsü olan kişilerin, kanserden ölme riskinin üç kat fazla olmasıydı.
Bu alanda yapılmış diğer çalışmalar incelendiğinde, uyku süresi yanında uyku kalitesinin de önemi vurgulanıyor. Uyku bozukluğu problemi, tahmin edilenden çok daha fazla kişiyi etkiliyor. Uyku bozukluğu yaşayan kişiler, derin uyku tipleri olan, REM uykusu ya da yavaş dalga uykusuna giremiyorlar.
Sağlıklı bir uyku için önem taşıyan pek çok faktör bulunuyor. Uyku ortamı, uykuya başlama saati, uyku öncesinde midenin çok dolu olmaması gibi faktörler uyku kalitenizi etkiliyor. Vücudunuzun kendini onarabilmesi ve sizi güne hazırlayabilmesi için, yeterli ve kaliteli bir uykuya ihtiyacı var.
Her gece aynı saatte yatağa gitmek, kaliteli bir uyku için önemli faktörlerden biri. Vücudunuz size belli bir saatte, artık uykuya git mesajını veriyor. O saatlerde akıllı telefon ya da tabletlerde ya da televizyon karşısında zaman geçirmek uykunuzu dağıtabilir ve uykuya dalmanızı zorlaştırabilir.
Tüm bunlara dikkat etmenize rağmen yine de uyku problemi yaşıyorsanız bu durumu bir doktora danışmanız gerekir.
Yapılan çalışmalar, düzenli uykunun ve uyku kalitesinin iyileştirilmesinin, yüksek tansiyon, diyabet, inme ve kalp hastalığı gibi risklere sahip kişiler üzerinde koruyucu etkileri bakımından faydalı olacağını gösterse de bu konuda daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Yakın bir zamanda, uyku süresi ve kalitesi, göz önünde bulundurulması gereken risk faktörlerinden biri olabilir.
Kaynaklar:
- Sleep and Stroke – AHA Journals Stroke Vol. 50, No. 6
- Interplay of Objective Sleep Duration and Cardiovascular and Cerebrovascular Diseases on Cause‐Specific Mortality – Journal of the American Heart Association Vol.8, No. 20