Koroner Arterler
Bildiğiniz gibi kalbimiz kas dokusundan oluşmuştur. Vücudumuzdaki tüm diğer dokular gibi canlılığını sürdürmesi için besin ve oksijene ihtiyacı vardır. Kalbe kandaki besin ve oksijeni taşıyan damarlar koroner arter dediğimiz atardamarlardır. Kalp krizlerinin sorumluları da işte bu damarlardır.
Ana atardamarımız olan aort üzerindeki 2 adet delikten sağa ve sola olmak üzere koroner arterler çıkar. Sola giden damar da öne ve yana olmak üzere 2 dal şeklinde ayrılır. Yani kalbimizde 3 ana koroner arter bulunur. Ana koroner arterlerden çıkan binlerce damar dalı kalp kası içinde ağ gibi yayılmıştır. Ana koroner arterler genellikle 1-3 mm çapında ve damar duvarı oldukça ince yapıdadırlar.
Sizden Gelen Sorular ;
– Kalpte 3 ana koroner damar olduğuna göre nasıl 4 ya da 5 damarına bypass yapılmış hastalar olabiliyor ?
Bazı kişilerde ana koroner damarlardan çıkan dallar gelişmiş olabilir. Bu dallar bypass olabilecek çapta ve özellikte ise bu damarlara da bypass yapılabilir.
Bypass olamayacak damarlar ise, çapı 1 mm’nin altında ve damar duvarındaki hastalığın damar boyunca yaygın olduğu damarlardır. Böyle bir damar genellikle önemli bir sıkıntıya neden olmaz.
– Stent konulmuş damara bypass yapılacağı zaman stent çıkartılır mı ?
Koroner arterlerin duvarları oldukça ince yapılı olup çok hassas damarlardır. Ayrıca yüzeylerinden çıkan damar dalları bulunur. Bu yapıları nedeniyle ne koroner damarların ne de içine konulan stentin yerinden çıkarılması söz konusu değildir. Günümüzde uygulanan stentlerin çok büyük bir kısmı metal olduğundan stentin üzerine de bypass yapmak mümkün olmaz. Bypass damarın stent olmayan kısmına yapılır.